De terapeutiske tiltag består af;
De unge deltager i en individuel terapi, hvor der er mulighed for, at skabe en mere intim stemning, med plads til, at ”komme helt i dybden”, uden for mange forstyrrelser der kan påvirke hvad den unge mærker og siger. I den individuelle terapi skabes der et rum, hvor der kan arbejdes med de mere personlige ting – og når først det er sagt højt ét sted, bliver det lettere at sige i større sammenhænge. På den måde bliver terapien ofte springbrættet til nye tiltag og ”afsløringer” for den enkelte.
Kunstterapi er en terapiform som åbner op for kommunikation med ubevidste sider af den unge, ved at aktivere fantasi og de skabende evner. Det kan være i form af tegning, maleri, skrivning, rumlig formgivning eller brug af rekvisitter som symbolbærere.
Den unge er måske vant til, at skulle forklare hvilke følelser der er på spil, til pædagoger, sagsbehandlere og andre voksne, men i kunstterapien begynder processerne ofte uden ord, og på den måde kan der opnås uventede og værdifulde indsigter for den enkelte. Livet, rødderne – det den unge rummer – får et udtryk, og der kan skabes ny kontakt til nogle skjulte ressourcer, som bevidstgøres i den efterfølgende samtale.
Den unge vil få tilknyttet en fast samtalepartner, som varetager den primære kontakt til familien, den unge og varetager livshistoriearbejdet med den unge.
Vi tror på, at den unge profiterer af tæt voksen kontakt, og det deraf opbyggede kendskab til hinanden. På den måde bliver det lettere for den unge, at holde sig i det samarbejdsvillige humør og påbegynde den personlige udvikling, som er essensen for anbringelsen. Ligesom det bidrager til en ”familie-lignende” situation, hvor den unge har én primær voksen at knytte sig til.
Alle unge deltager i det, som vi kalder ”dialog”, hvor der drøftes emner med udgangspunkt i den unges egen situation, og med fokus på personlige eller fællesskabets problemstillinger og ressourcer.
Eksempel på emner:
Vi har erfaret, at det er vigtigt, at få ro på både den fysiske og mentale spændingstilstand, der opstår efter et misbrug. Massagen er her en givende metode, hvor massagen kan opleves som ”forkælelse” af den unge, ligesom det styrker den unges kropsbevidsthed.
I misbrugstiden har fysisk kontakt typisk været af seksuelle eller voldelig karakter, og massagen kommer derfor til at blive et eksempel på en positiv fysisk kontakt, hvor den unge oplever omsorg uden forpligtigelser – på den måde kan massagen udfylde et tomrum, og den unge kan opleve det som en måde at genetablere en god kontakt til nogle rolige sider.
Fonden Tagkærgaard Administration
Lindegade 58A
6070 Christiansfeld
CVR: 32863558
Direktør: Lasse Balsgaard
Tlf.: 74 56 24 56
E-mail: lb@tagkaergaard.dk